Nie zawsze piękna okładka i dobre
wydawnictwo są gwarantem dobrej lektury. Tak było i w przypadku Smaku
kwiatów pomarańczy Tessy Caponi-Borawskiej i Agnieszki Drotkiewicz. Skusiła
mnie ciekawa, piękna, niebanalna, niemal barokowa okładka, ale środek mocno
rozczarował.
Gdzie tematów sześć, tam nie
ma co jeść
Smakowite kąski
Zawsze staram się coś z danej
książki dla siebie wyciągnąć i zapamiętać. Z tej zostanie mi rozdział Trzy
kobiety, wyglądający na publikowany już gdzieś wcześniej artykuł Agnieszki
Drotkiewicz. To soczysty kawałek prozy o trzech blogach kulinarnych:
·
https://smittenkitchen.com/ autorstwa Deb
Perelman (Nowy Jork);
·
https://www.rachelseats.com/ Rachel Roddy (Rzym)
·
Manger - http://mimithorisson.com/ (Francja).
Oczywiście oglądałam je w trakcie
i blog Mimi Thorisson stał się moją obsesją.
Po drugie - fascynujący był opis
uczty wydanej w 1483 roku przez tytularnego kardynała bazyliki św. Sykstusa w
Rzymie, siostrzeńca papieża, Pietro
Riario, na cześć Eleanory Aragońskiej, córki króla Neapolu, przyszłej żony
księcia Ferrary. Opis tego bankietu to uczta dla wyobraźni, ale również spora
dawka wiedzy o panujących wtedy obyczajach, serwowanych daniach, zachowaniu
przy stole i marnowaniu jedzenia. Ostatnim dla mnie plusem są ilustracje-kolaże
Mroux, przypominające nieco wycinanki-kolaże Wisławy Szymborskiej, wnoszące do
książki grubą warstwę estetyki i poczucia humoru.
W tym galimatiasie ciężko się
połapać, a tematy przypadkowo łapane i włączane do książki skutecznie zepsuły
mi przyjemność z lektury.
Moja ocena: 3/10
Tessa Caponi-Borawska, Agnieszka Drotkiewicz, Smak
kwiatów pomarańczy Rozmowy o kuchni i kulturze
Wydawnictwo Czarne
Wołowiec 2018
Liczba stron: 200
ISBN: 978-83-8049-729-0
_________________________________________________________________________
Not always a beautiful cover and a good publishing
house guarantee good reading. This was also the case with The Taste of Orange
Flowers by Tessa Caponi-Borawska and Agnieszka Drotkiewicz. I was tempted
by an interesting, beautiful, original, almost baroque cover, but the inside
disappointed me a lot.
A Leftover Dish
The book consists of 11 chapters with a wide range
of unrelated topics. From feasts at the cardinal's court, through the review of
the first cookbooks, still lifes (without illustrations), evolution of the
kitchen room, place and role of a woman in the kitchen, culinary blogs,
important topics of food waste and quality of meals, to the transformation of
Polish cuisine in the 1980s and 1990s. Everything and nothing. And what is
worse, the book lacks editorial coherence - most of it is an interview, in the
beginning conducted in a stylistically unacceptable way (‘What place does a
brioche hold in your breakfast life?’, ‘And what is your attitude to the aroma
of orange blossom?’, ‘Tell me about your attitude to herring.’ ‘What is the
place of red fruits in your life and in your kitchen?’), but there is also an
exchange of emails, articles previously published elsewhere, and a short passage
about the role of bread in the works of Heinrich Böll (why him? Why with such
extensive quotes? suddenly a German writer appears in a Polish-Italian book) was
the last straw that broke the camel’s neck. An interesting idea of conversations
about the kitchen, its role in culture and its reflection in art and literature
turned into a real heap of garbage collected to add volume to the book.
Tasty bits and pieces
I always try to get something out for myself from a
given book and remember it. From this one I will definately remember the
chapter titled Three Women, which looks like Agnieszka Drotkiewicz's
article published somewhere else already. This is a juicy piece of prose about
three culinary blogs:
• https://smittenkitchen.com/ by Deb Perelman (New
York);
• https://www.rachelseats.com/ Rachel Roddy (Rome)
• Manger - http://mimithorisson.com/ (France).
Of course, I checked them during the reading and
Mimi Thorisson’s blog became my obsession.
Secondly, the description of the feast published in
1483 by the titular cardinal of the basilica of St. Sixtus in Rome, the nephew
of the Pope, Pietro Riario, in honor of Eleanora of Aragon, the daughter of the
King of Naples, the future wife of Prince of Ferrara. The description of this
banquet is a feast for the imagination, but also a large dose of knowledge
about the prevailing customs of the time, served dishes, proper behavior and immense
waste of food. The last advantage for me are Mroux's collage illustrations,
reminiscent of Wisława Szymborska's collages, bringing a thick layer of
aesthetics and a sense of humor to the book.
And yet, there is no leading topic and the multitude
of unattached themes and styles has spoiled the broth.
My rating: 3/10
Authors: Tessa Caponi-Borawska, Agnieszka
Drotkiewicz
Title: The Taste of Orange Flowers Talks
about Cuisine and Culture
Publishing House: Wydawnictwo Czarne
Wołowiec 2018
Number of pages: 200
ISBN: 978-83-8049-729-0
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz